גישור הינו תהליך רצוני, בו צד שלישי ניטראלי, בעל הכשרה כמגשר, פועל כדי ליצור דינאמיקה של הידברות בין הצדדים ומסייע להם לנהל דיאלוג שיתופי, בדרך של למשא ומתן ישיר וגילוי מידע, המאפשר יצירת כבוד הדדי, הבנה ופתרון מספק ומוסכם.
התהליך ותוצאותיו בשליטת הצדדים המעורבים, מבלי שיש בידי המגשר.ת כוח לכפות עליהם פתרון כלשהו וללא סמכות חיצונית. זוהי דרך אלטרנטיבית לישוב סכסוכים שלא באמצעות הליך משפטי.
הצדדים בוחרים להכנס להליך הגישור מרצון חופשי, בוחרים בזהות המגשר ובהסכמות לפתרון. עקרון זה הינו בסיסי ומרכזי בתפיסת העולם הגישורית.
ההליך חסוי וסודי מכוח תקנות בתי המשפט (גישור). הסודיות שומרת על המקצוע שכן היא מאפשרת לצדדים לתת אמון בהליך ובמגשר, להפתח ולשתף בצרכים, בחששות וברצונותיהם.
הגישור כתפיסת עולם, רואה בניהול תקשורת מקדמת, בסיס ליצירת קשרים חברתיים תקינים המאפשרים ליחידים ולארגונים, התנהלות מיטבית במערכות יחסים, תוך כדי השגת מטרות, התפתחות וצמיחה.
"הפתרון המוסכם מבוסס על התנהגות אנושית רציונאלית, בבחינת "אדם לאדם – אדם".
תפיסה זו של הגישור מעמידה אותו ביסוד הסדר החברתי. סדר זה מניח, מטבע הקיום האנושי, קיומם של סכסוכים. תפיסה זו מניחה, כחלק מטבע הקיום האנושי, פתרון הסכמי לסכסוכים.
אכן, גישור אינו רק טכניקה. זאת תרבות של חיים משותפים".
(פרופ' אהרון ברק)
גישור גירושין
משבר הגירושין
איזון והידברות
תקופת פרידה וגירושין הינה אחת התקופות המאתגרות לאדם בחייו. אחד ממאפייני התקופה הינו הצורך לנהל כמה חזיתות במקביל. בני הזוג מתמודדים עם קשיים אישיים ומשפחתיים וחשים מתח גבוה. בנוסף, יש צורך להתנהל מול הילדים וצרכיהם הרגשיים, מחשבות ותכנונים לגבי פרנסה עתידית, מגורים, חלוקת הרכוש ועוד.
התחושה המאפיינת זוגות רבים הינה טלטלה גדולה שמאיימת להעלים את תחושת היציבות שהייתה קודם לכן. המתח המלווה את התקשורת עם בן או בת הזוג מביא להתנהגויות חדשות המעצימות את תחושת אי הוודאות והחששות.
רגשות שונים כגון כעס, עלבון, בלבול, הכחשה, דכאון, חרדה או אשמה, מציפים את המציאות היומיומית ומקשים על התפקוד, ואלה מתחלפים לעיתים בתחושות הקלה והתרגשות לקראת הפרק החדש בחיים.
במקרים רבים, צד אחד בשל יותר לפרידה מאשר הצד השני, דבר המקשה על התהליך ועל השיח הענייני הנדרש לצורך הגעה להסכמות. תפקיד המגשרת בגישור, הינו בין היתר לאזן בין השלבים השונים בהם נמצאים בני הזוג, במטרה לאפשר להם לסיים את הקשר ולהגיע להחלטות בהסכמה ובשיח מכבד.
מחקרים שנעשו בארה״ב, הוכיחו כי ניהול הליך גירושין בבתי המשפט, מביא להסלמת הסכסוך ומעלה את הטראומה אשר חווים בני הזוג וכן מביא לפגיעה גבוהה יותר בילדים.
הליך הגישור, מוכח כחלופה הטובה ביותר אל מול התדיינות בבית המשפט, במיוחד בסכסוכי גירושין. קל וחומר בעת שמעורבים ילדים לבני הזוג.
הגישור מציע הדברות בין בני הזוג והגעה להסכם הוגן ומאוזן על פי צרכי המשפחה.
ניהול נכון של הפרידה, יעשה את ההבדל המשמעותי בתוצאה, הן ברמת שביעות הרצון של בני הזוג, והן בטובת הילדים.
מהו גישור לגירושין
המטרה
המטרה בגישור גירושין הינה להביא אתכם להסכם ראוי ומכבד, בו אין מנצח ומפסיד.
במסגרת ההסכם, יוסדרו כל העניינים הכרוכים בגירושין, לרבות: זמני שהייה עם הילדים, מזונות הילדים וחלוקת הרכוש.
הליך הגׂישור מעודד דיאלוג פתוח וסובלני, הנשמר על ידי כמגשרת תוך הקשבה עמוקה לעמדות ולאינטרסים של כל אחד מכם.
כמגשרת, איני שופטת או מחליטה עבורכם, אלא מאפשרת לכם לדון יחד בכל הנושאים, להביע את דעתכם, להציע הצעות ולחפש ביחד פתרונות שיאפשרו לכל אחד מכם ולילדים לפתוח דף חדש.
הכלים
גישור המשלב כלים מעולם האימון האישי, עשוי במידה רבה, לשנות את פני מערכת היחסים לכזאת אשר תאפשר ניהול מיטבי של ההורות לאחר הגירושין. עקרון היסוד של הגישור הינו וולונטריות – כלומר, מדובר בהליך רצוני שלא ניתן לכפות על בני הזוג. בכל רגע נתון, רשאי כל אחד מהצדדים להודיע על סיום הגישור. כתוצאה מכך, הבחירה הרצופה בגישור מאפשרת שליטה ואחריות על התהליך ועל התוצאה. ידוע כי, הסכמי גישור קלים יותר לביצוע בשל העובדה שאינם נכפים על הצדדים מטעם שופט או בורר.
התהליך
הליך הגישור הינו סודי, גם בפני בית המשפט. כלומר, לא ניתן לצטט דברים שנאמרו בגישור, או להגיש מסמכים אשר הוכנו במיוחד במסגרת ההליך. לא ניתן לזמן מגשר לעדות בבית המשפט, או להציג מסמכים מתוך הגישור, כך שניתן לדבר ולהתנהל בחופשיות, ללא חשש משימוש לרעה במידע שנמסר על ידי הצדדים.
בסיום התהליך אנסח עבורכם טיוטת הסכם גישור, המבוססת על הסכמות אשר השגתם לאורך התהליך. כל ההחלטות מתקבלות בהסכמה ומתוך רצון חופשי. אתם רשאים לקחת את טיוטת ההסכם להתייעצות ולבדיקה ובמידת הצורך ניתן לבצע בה שינויים עד לקבלת נוסח סופי אופטימלי המקובל על שניכם.
תהליך הגישור הוא קצר, ממוקד ומטרתו להגיע להסכם המונע חיכוכים עתידיים. במידה ואינכם בטוחים כי פניכם לגירושין, תוכלו לבחור במהלך הליך הגישור, אם ברצונכם לערוך הסכם גירושין או הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, אשר יכלול התייחסות לשני מצבים אפשריים – מצב בו תשארו בזוגיות וכן הסכמות ברורות למצב בו תחליטו להתגרש.
המלצות מלקוחות
יתרונות הגישור
- הליך מכבד המאפשר המשך מערכת יחסים תקינה, דבר משמעותי במיוחד במצבים בהם יש ילדים.
- כמגשרת אני ניטרלית ותפקידי לשמור על הצרכים של שניכם, מבלי שאני מייצגת אף אחד מכם.
- הליך קצר ומהיר יותר.
- הליך הגישור הינו רצוני, ואינו נכפה עליכם.
- תהליך חסוי לחלוטין.
- אתם האחראים הבלעדיים לקצב ההתקדמות, התנהלות ההליך ולהסכמות שיווצרו, כלומר, לתוצאות הגישור.
- הליך הגישור זול יותר מהליך גירושין המתנהל בבית המשפט. (דוגמת עלויות עורכי דין נפרדים לכל אחד מבני הזוג).
- הגישור מתמקד בתקשורת בניכם ומסייע להתקדם וליצור מערכת יחסים הורית נכונה לאחר הגירושין.
- יצירת הסכם ״תפור אישית״ למשפחה שלכם ומתאים לרצונותיכם.
- בנוסף לפגישות משותפות, נערכות פגישות נפרדות בהן המידע שנמסר מוגן בסודיות מפני הצד השני, ככל שיידרש.
- פגיעה מינימלית בילדים, עקב אורך ההליך ואופיו הפתוח והסובלני.
תהליך הגישור
- פגישה משותפת שלכם איתי, בה אסביר לכם באופן מפורט על התהליך ועקרונותיו וכן נעשה תשאול ראשוני המספק מידע על המשפחה שלכם, הנושאים בהם יש לטפל ועל הסכסוך.
- פגישה אישית עם כל צד בנפרד, בה תעשה העמקה בנושאים השונים, לרבות הרקע לגירושין, הצרכים של כל אחד והרצונות בכל סוגיה העומדת על הפרק.
- פגישות משותפות ו/או נפרדות, לקראת בחירת פתרונות ויצירת ההסכמות.
- הגעה להסכמות בכל הנושאים הנדרשים, כתיבת טיוטת הסכם גישור על ידי והעברתה אליכם לצורך הערות והתייעצות.
- הגעה להסכם סופי, חתימת הסכם והגשתו לבית המשפט לענייני משפט או לבית הדין הרבני לצורך מתן תוקף של פסד דין להסכם.
גישור לאחר גירושין
זוגות לאחר גירושין, מגלים לא פעם, כי אומנם הזוגיות הסתיימה, אך מערכת היחסים עודנה חיה וקיימת. לאחר הגירושין, מערכת היחסים עוברת שינוי – ממערכת יחסים זוגית למערכת יחסים הורית, ומחייבת המשך תקשורת וקבלת החלטות בנושא החשוב ביותר להורים – הילדים.
לא מעט פעמים, הפגיעה, או סגנון התקשורת השלילי שהובילו לפרידה ואף התעצמו במהלך הגירושין, נשארים ומלווים את מערכת היחסים שלאחר הגירושין ויוצרים חיכוכים בנושאים שונים כגון זמני השהייה של הילדים בשני הבתים, חינוכם, בטחונם, הוצאות הקשורות לילדים ועוד.
במקרים בהם, הקונפליקט מתעצם וההורים לא מצליחים לפתור בכוחות עצמם את המחלוקת, פנייה לגישור לאחר גירושין הינה הפתרון הטוב ביותר.
הנושאים המתאימים לגישור לאחר גירושין, הינם בין היתר:
- אי עמידה בחלק מסעיפי ההסכם.
- שינוי מהותי אצל של אחד מההורים. לדוגמא, מצב בריאותי, או מעבר לעיר רחוקה.
- פרשנות שונה לסעיפים בהסכם, או סעיפים שאינם חד משמעיים.
- חוסרים בהסכם, בין אם חוסר בפרטים מסוימים או נושא שלא הוגדר ולא סוכם מלכתחילה בהסכם.
- שינוי נסיבות הקשורות לילדים ומהוות שינוי בהוצאות הקשורות אליהם.
- החלטות בנוגע לחינוך הילדים.
- החלטה בנוגע לטיפול רפואי של הילדים.
בתהליך הגישור לאחר גירושין, ההורים יכולים לבטא את עמדותיהם בעצמם ללא ליווי עורכי דין ובמרחב סודי ובטוח ואף לקבוע בהסכמה את התוצאה.
גישור לאחר גירושין, מאפשר להורים לנהל דו שיח חיובי, לבנות תקשורת אפקטיבית ולהגיע להסכמות במרחב הבטוח של חדר הגישור.
בחלק מהמקרים, ההסכמות אליהן מגיעים ההורים, מוגשות לבית המשפט על מנת לקבל תוקף של פסק דין.
הסכם ממון
כאשר שוקלים או מתכננים להינשא, או להקים משפחה, לא נעים לחשוב שאולי הזוגיות תסתיים יום אחד. לכן, רבים מהזוגות אשר עומדים בפני הקמת משפחה או נישואין, נמנעים מלחשוב ולתכנן מה יקרה אם התא המשפחתי יתפרק בעתיד. עם זאת, הכנה מראש מאפשרת שקט נפשי ובטחון ויכולה למנוע מחלוקת רבות, מתחים ומחירים גבוהים בעת פרידה.
הדרך הטובה ביותר להמנע מההשלכות הקשות של פרידה וגירושין, היא לחתום על הסכם ממון או הסכם זוגיות, אשר מסדיר את ענייני חלוקת הרכוש במקרה של פרידה.
הסכם ממון, למעשה קובע בהסכמת הצדדים, מה יהיה שייך לכל אחד בעת פרידה או גירושין ואיך יחולק הרכוש המשותף אשר יצברו הזוג בשנות החיים המשותפים.
הסכם הממון מתייחס לרכוש שהביא כל אחד מבני הזוג עד מועד הנישואין וכן לרכוש שנצבר במהלך השנים שלאחר הנישואין.
גם לזוגות שבחרו שלא להינשא או שאחד מהם מסורב חיתון, הסכם הממון מסדיר את כלל העניינים הרכושיים ומונע מחלוקות עתידיות, במיוחד בנושאים אשר נתפסים כ"אפורים" ותלויים פעמים רבות בפרשנות והחלטת שופטי בית המשפט.
מלבד מניעת הכאב ועוגמת הנפש הכרוכה במחלוקות שמתעוררות בעת גירושין או פרידה, הסכם ממון חוסך כסף וזמן, על ידי העדר הצורך בעורכי דין לשני הצדדים, ומאבק משפטי ארוך ויקר.
נוסף על כך, חתימה על הסכם ממון, בעת שהיחסים טובים, מאפשרת תהליך משא ומתן חיובי ורציונלי יחסית לתהליך גישור לפרידה בו הרגשות מציפים והחשש מאי הוודאות עלול לפגוע ברמת הרציונליות של בני הזוג. באופן כזה, הסכם ממון, יכול למנוע חוסר הוגנות עתידית, אשר מקורם בכעס ופגיעה.
יש לציין, כי כאשר קיים פער כלכלי משמעותי בין בני הזוג, הסכם ממון מסדיר את הנושא ומאפשר להון משפחתי קיים להשאר במשפחת המקור תוך כדי יצירת הוגנות, גם בעת הגירושין.
ניתן לחתום על הסכם ממון לפני הקמת המשפחה או מועד הנישואין, אך ניתן לעשות זאת גם לאחר הנישואין, בכל שלב בו בני הזוג בוחרים בכך. חתימה על ההסכם לאחר נישואין, מחייבת את אישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
הסכם הורות משותפת
ההחלטה להביא ילדים לעולם היא אחת מן ההחלטות המשמעותיות ביותר בחייו של אדם, אם לא המשמעותית ביותר. תרבות החיים המודרניים, מביאה עימה אפשרויות שונות ומגוונות להקמת משפחה במקביל לשינויים החלים בתפיסת תפקידי ההורות ומושג טובת הילד אשר רואה חשיבות גדולה לנוכחות ומעורבות של שני ההורים בחייו וכן חלוקה של האחריות ההורית, באופן שווה ככל האפשר.
כתוצאה מהתפיסה אשר מניחה את הילד וטובתו במרכז, אין הכרח כי בין ההורים יתקיים קשר זוגי בעת שיחליטו להביא ילדים לעולם, כל עוד המטרה המשותפת של ההורים הינה לחנך ולהשקיע ככל יכולתם ובשיתוף פעולה, למען הילד או הילדה שיוולדו.
הסכם הורות משותפת, מסדיר את כל הנושאים הקשורים בתהליך ההריון, דוגמת סוגי הבדיקות שיעשו, מיקום הלידה, חלוקת ההוצאות וכן את כל הנושאים הקשורים בגידול הילד או הילדה, לרבות אופן חינוכם, חלוקת הוצאות בין ההורים, מיקום המגורים, זמני שהייה בין שני הבתים, תהליכי קבלת החלטות ועוד.
בתהליך הגישור להסכם הורות משותפת, הצדדים בוחרים בעצמם ובשיתוף פעולה את ההסכמות שיכתבו, תוך שביכולתם להכניס סעיפים רבים אשר חשובים עבורם ומבטאים את הייחודיות שלהם בגידול הילד או הילדה.
חתימה על הסכם הורות משותפת הופכת את תוקף ההסכם לתוקף חוזי. לאחר לידת הילד או הילדה, ניתן לפנות לבית המשפט על מנת לקבל תוקף של פסק דין להסכם.
גישור משפחתי
המשפחה הינה מקור השייכות הראשוני והמשמעותי בחיינו. ככזאת, היחסים במשפחה, עלולים לא פעם לייצר פגיעה, עלבון, אכזבה או כעס אשר הופכים לקונפליקט. כמעט אין משפחה אשר לא קיימים בה קונפליקטים. בחלק מהפעמים, בני המשפחה מדברים בניהם או באמצעות חבר משפחה אחר, ובכך מצליחים לפתור את הקונפליקט לבדם. לעיתים, עולה קושי במציאת פתרון או ביצירת תקשורת פתוחה ומקדמת. במקרים אלו, נראה בדרך כלל הסלמה של הקונפליקט ולעיתים אף הרחבת חברי המשפחה המעורבים בו או תוצאה של נתק במשפחה.
גישור משפחתי הינו הליך אשר באמצעותו ניתן לייצר ולבנות שיח מקדם ומכבד, ולהגיע לפתרונות יצירתיים בהתאמה לייחודיות המשפחה אשר בתהליך.
בתהליך, אפגש יחד עם בני המשפחה המעורבים בסכסוך, ובנפרד עם כל אחד מהם. לכל אחד ניתן הזמן לפרט את עמדתו, את רגשותיו וצרכיו במרחב בטוח ומוגן בסודיות ושמירה על שפה והתנהגות מכבדת. לאחר מכן, מתקדמים בתהליך ליצירת פתרונות ושיח פתוח לצורך בניית האמון והשיתוף מחדש.
סיום הקונפליקט בגישור משפחתי, מאפשר למשפחה להישאר ביחסים טובים, למנוע מחלוקת עתידיות ולייצר תקשורת חדשה ומקדמת בין בני המשפחה עכשיו ובעתיד.
רציתי לומר לך תודה
רציתי לומר לך תודה
שלא ויתרת לנו עד שהגענו להסכם. עכשיו אפשר לנשום לרווחה.
אליה יקרה,
אליה יקרה,
עכשיו שאנחנו אחרי, רוצים להודות לך מאוד על הסבלנות, ההקשבה והליווי המסור.
אליה, תודה רבה
אליה, תודה רבה
על הטיפול הרגיש והיחס האישי. לא היה לנו פשוט אבל הרוגע והמקצועיות שלך עזרו לנו מאוד לצלוח את התקופה הזאת.